Sisu tutvustus

Lavastus “Pal-tänava poisid” esietendus VAT Teatris 16. novembril 2004. aastal. Lavastuses mängisid Margo Teder, Janek Sarapson, Tanel Saar ja Kaspar Jancis. See koosseis mängis lavastust 10 aasta vältel 200 korda. Viimane etendus toimus 7. novembril 2014. Lavastaja Aare Toikka ja kunstnik Kaspar Jancis tõid lavastuse uue näitlejatekooslusega välja novembris 2015.

Suure ungari kirjaniku Ferenc Molnari noorteromaan “Pal-tänava poisid” kuulub aegumatu temaatika, põneva süžee ja värvikate karakteritega kindlalt laste- ja noortekirjanduse klassikavaramusse. Iga koolipoiss selles seiklusloos kannab endas unistusi ja on täis pealehakkamist nende eest võideldes. Kaasahaarav lugu räägib ungari noorukitest, kes mänguplatsi lahingutes kannavad ideed kodumaa iseseisvuspüüdlustest. Pal-tänava poiste ja Botaanikaaia punasärkide võitlusest saeveski krundi pärast on pannud kaasa elama, mõtlema aust ja sõprusest ja sellest: “…mis on õieti see elu mille, kord kurvad, kord rõõmsad, aga alati võitlevad teenijad me kõik oleme.” (F.Molnar)

Ferenc Molnàr on ungari kirjanik, üks XX sajandi ungari näitekirjanduse silmapaistvamaid, rahvusvaheliselt kõige tunnustatum esindaja. Tema näidendid “Liilia”, “Mäng lossis”, “Luik” jt. püsivad pidevalt teatrite repertuaaris. Tema autobiograafiline noorsooromaan “Pal-tänava poisid” ilmus 1907. aastal. Teosest on tehtud mitmeid teatri ja filmiversioone. Eestis jõudis romaan esmakordselt teatrilavale Draamastuudio teatris Andres Särevi dramatiseeringus 1932. aastal.

Autor

Ferenc Molnár (74)

12.01.1878-01.04.1952

Budapest, Ungari

Ungari kirjanik, dramaturg ja ajakirjanik. Ta õppis Genfi ülikoolis, mille lõpetas juristina. Kirjutama hakkas ta aastal 1896. Ta emigreerus aastal 1940 USA-sse. Tema tuntuim teos…

Vaata edasi...

Veel lavastusi

Tere tulemast!

Eesti Lavastuste Andmebaas
ootab Sind oma teatrielamusi jagama.