Sisu tutvustus

Ministri korruptsiooniskeemid on ajakirjandusse lekkinud. Ja ta on hiljuti naisest lahku läinud. Enesetapumõtteid haududes istub mees oma luksusvillas ja ootab oma viimaseks kaaslaseks tellitud eliitprostituudi saabumist (aga ukse taha tuleb hoopis gaasipõletikaitsete müüja). Ei-ei, see pole valimisteaegne kõmu-uudis mõnest eesti portaalist, vaid nõnda algab tuntuima katalaani komöödiakirjaniku Jordi Galcerani näidend „Leke“. Edasi juhtuvat aga lihtsalt ei saa ega tohi ära jutustada – sest publikut ei või ilma jätta kogu põnevuse, ootamatuse ja äratundmise mõnust! Pealegi juhtub seal nii peadpööritavalt palju ja naljakaid asju.

Kes on näinud Eesti Draamateatris Hendrik Toompere lavastusi „Grönholmi meetod“ ja „Cancún“, tunneb Galcerani kavalat käekirja. Ta alustab argisest ja ühiskonnas aktuaalsest olukorrast, kasutab aga siis kogu oma suurejoonelist koomikaressursside varu, et pakkuda vaatajale nii kimbatust kui ka naudingut: mitte miski pole päriselt nii, nagu esmapilgul paistis.

Jordi Galceran (sündinud 1964) on katalaani näitekirjanik, stsenarist ja tõlkija, kes kirjutab nii katalaani kui ka hispaania keeles. Ta on viimase viiekümne aasta edukaim katalaani komöödiaautor, kes on Hispaanias pälvinud mitmeid teatriauhindu ja kelle teoseid mängitakse väga paljudes riikides.

Galceran on ise öelnud: „Minu meelest peab teatri ülesandeks olema meelelahutus. See tähendab vaataja väljarebimist tema reaalsusest ja tema toomist maailma, mille sina oled tema jaoks loonud. See ongi meelelahutus, ajaviide. Meelelahutus pole sugugi lihtne. Vahel öeldakse, et kui etendus lahutab meelt, siis on seegi hea, nagu oleks see tühiasi. Publiku meelt lahutada on väga raske. Kõige raskem on poolteist tundi järjest publikut pinges hoida. Kui sa sellega hakkama saad, tuleb kõik muu pealekauba: kui tahad, võid lisada mõtisklusi ja rääkida oma lapsepõlvest.“ (Katkend Eesti Teatri Agentuuri hispaania ja katalaani näidendite kogumikus 2013. a ilmunud „Lekke“ eessõnast.)

Autor

Jordi Galceran (60)

05.03.1964

Barcelona

Jordi Galceran (sündinud 1964) on katalaani näitekirjanik, stsenarist ja tõlkija, kes kirjutab nii katalaani kui ka hispaania keeles. Ta on viimase viiekümne aasta edukaim katalaani…

Vaata edasi...

Veel lavastusi

Tere tulemast!

Eesti Lavastuste Andmebaas
ootab Sind oma teatrielamusi jagama.